Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για μια λειτουργική και χρήσιμη εργαλειοθήκη

Οι επαγγελματίες τεχνίτες και μάστορες προσπαθούν να έχουν μια πλήρης και λειτουργική εργαλειοθήκη, τι γίνεται όμως με τους ερασιτέχνες μάστορες ή εκείνους που απλά θέλουν να έχουν κάποια εργαλεία στο σπίτι τους?! Υπάρχει ο μαγικός αριθμός εργαλείων που πρέπει να έχουν ή τα λεγόμενα «απαραίτητα» εργαλεία;

Έχοντας αναλογιστεί τις βασικές ανάγκες που μπορεί να έχει ένα σπίτι από μικρο-μαστορέματα αλλά ακόμα και τους πιο απαιτητικούς και ταλαντούχους μάστορες της διπλανής πόρτας έχουμε συλλέξει και σας παρουσιάζουμε ποια εργαλεία είναι must να υπάρχουν στις εργαλειοθήκες σας αλλά και μικρά tips για το πως μπορείτε να τις κρατάτε λειτουργικές και χρήσιμες για κάθε ώρα που σας παρουσιάζεται ένα μερεμέτι στο σπίτι.

Χρήσιμα και απαραίτητα εργαλεία:

  • Συλλογή από κατσαβίδια & κατσαβίδι ηλεκτρολόγου

Κατσαβίδια και ηλεκτρολόγου

Προσπαθήστε να έχετε μία συλλογή από 6-8 κατσαβίδια διαφορετικού μεγέθους και χρήσεων για όλα τα πιθανά είδη και μεγέθη βιδών. Τα κατσαβίδια είναι από τα εργαλεία όπου ακόμα και ένα γυναικείο εργένικο σπίτι έχει στη συλλογή του, γι’ αυτό η Suki έχει φτιάξει διάφορες προτάσεις με σετ από κατσαβίδια για εσάς. Το κατσαβίδι ηλεκτρολόγου από την άλλη δεν υπάρχει σε κάθε εργαλειοθήκη, αλλά θα έπρεπε, ειδικότερα για όσους επιλέγουν να κάνουν όλες τις ηλεκτρικές μικρο-εργασίες μόνοι τους.

  • Συλλογή από γερμανοπολύγωνα κλειδιά

Γερμανικά πολύγωνα κλειδιά

Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που χρειάζεται να ασκήσουμε περισσότερη δύναμη για το λασκάρισμα κάποιας βίδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η σταθερότητα ενός εργαλείου είναι απαραίτητη, γι’ αυτό το λόγο καθώς και για το σταθερό πιάσιμο και το σφικτό «αγκάλιασμα» των βιδών τα γερμανοπολύγωνα είναι απαραίτητα.

  • Γαλλικό κλειδί

Το μαγικό ραβδί για όλους τους ερασιτέχνες του είδους, μια και που με αυτό το εργαλείο μπορείς να κάνεις άπειρες εργασίες! Ο λόγος που αυτό το εργαλείο είναι σαν να αντικαθιστά 50 κλειδιά είναι το μεταβλητό του άνοιγμα που σου επιτρέπει να προσαρμόσεις το μέγεθος του.

  • Πένσα-Πλαγιοκόφτης-Πλατυτσίμπιδο

Πένσα τσιμπίδα πλαγιοκόφτης

Πρόκειται για 3 εργαλεία που πολλοί τα έχουν άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ηλεκτρικές εργασίες. Ωστόσο σαφώς και θα σας βοηθήσουν στα ηλεκτρικά μερεμέτια αλλά θα σας λύσουν τα χέρια και σε πολλές ακόμη εργασίες. Η πένσα για παράδειγμα θα σας βοηθήσει στο σφίξιμο ή λασκάρισμα βιδών αλλά και στο κράτημα αντικειμένων για επεξεργασία και το ξεγύμνωμα καλωδίων.

  • Κλειδιά Allen

Κλειδιά allen

Τα κλειδιά Allen είναι πολύ μικρά και χρηστικά εργαλεία και είναι απαραίτητα για όλους τους λάτρεις του DIY. Έχουν σχήμα L και χρησιμοποιούνται συνήθως για μαστορέματα σε ποδήλατα. Ομοίως, εάν ποτέ αγοράσετε έπιπλα και πρέπει να τα συναρμολογήσετε μόνοι σας , θα χρειαστείτε αυτά τα κλειδάκια.

  • Πριόνι & Σφυρί

Σφυρί και πριόνι

Σίγουρα στην απόπειρά σας να επισκευάσετε κάτι θα χρειαστείτε να κόψετε κάποιο ξύλο. Το πριόνι είναι το κατάλληλο εργαλείο για αυτή τη δουλειά. Αν και στο εμπόριο κυκλοφορούν πλήθος πριονιών για διάφορες χρήσεις και σε διάφορες διαστάσεις, καλό είναι να επιλέξετε ένα πριόνι μελαμίνης, καθώς μπορεί να καλύψει μια μεγάλη γκάμα ξύλων. Οι χρήσεις του σφυριού είναι πολλές και ποικίλες, και μάλλον περιττό να αναφερθούν. Σαν χρήσιμη συμβουλή σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα σφυρί μεσαίου μεγέθους με αντιολισθητική ή ξύλινη λαβή.

  • Αλφάδι- Μέτρο- Κοπίδι

Κοπίδι Μέτρο Αλφάδι

Τρία πολύ χρήσιμα και εύχρηστα εργαλεία για καθημερινές εργασίες όπως το κρέμασμα πινάκων, η οποιαδήποτε κοπή κ.α.

Χρήσιμες συμβουλές:

1. Κρατάτε την εργαλειοθήκη σας τακτοποιημένη και καθαρή. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρίσκετε τα εργαλεία σας εύκολα και ανά πάσα ώρα τα χρειάζεστε.

2. Η έκθεση των εργαλείων στην υγρασία μπορεί να προκαλέσει σκουριά, μπορεί το WD40 να είναι σύμμαχός σας και στην απαλλαγή της σκουριάς, η τακτοποίηση και η φύλαξη όμως των εργαλείων σας θα σας απαλλάξει από περιττή κούραση.

3. Αγοράστε ποιοτικά εργαλεία. Μη διστάσετε να επενδύσετε λίγα χρήματα στην αγορά ποιοτικών εργαλείων, προκειμένου να μην σας χαλάσουν από τις πρώτες κιόλας χρήσεις.

4. Μία καλή εργαλειοθήκη δεν έχει μόνο εργαλεία. Η χρηστική εργαλειοθήκη εκτός από εργαλεία έχει και αναλώσιμα εξαρτήματα και ανταλλακτικά όπως βίδες (ξυλόβιδες και λαμαρινόβιδες) σε διάφορα νούμερα, μονωτική ταινία, καρφιά σε διάφορα νούμερα και φυσικά το μαγικό WD40 με τις 2000+ χρήσεις. Η Suki προς διευκόλυνσή σας μπορεί να σας παρέχει μία ποικιλία αναλώσιμων μέσω των MixBoxes τόσο για βίδες, καρφιά, ούπα όσο και για γάτζους. Επίσης οι ταινίες HPX μπορούν να είναι για εσάς ένας σημαντικός σύμμαχος σε οτιδήποτε εργασία κι αν έχετε να εκτελέσετε.

5. Επιλέξτε εργαλειοθήκες με διαχωριστικά και ενσωματωμένες ταμπακιέρες για την καλύτερη αποθήκευση των εργαλείων και αναλωσίμων σας. Είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να για να οργανώσετε αποτελεσματικά την εργαλειοθήκη σας.