Απώλεια θερμότητας?! Not anymore.-

Οι επαγγελματίες του είδους έχουν εξελίξει κατά πολύ την τεχνογνωσία τους για τη μείωση απώλειας θερμότητας. Pλέον είναι πέραν του προφανούς ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητά μας αλλά και για την περιβαλλοντική προστασία του πλανήτη. Oι ιδιοκτήτες κατοικιών όμως δεν έχουν προβεί στις ανάλογες ενέργειες, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά απλά τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε προκειμένου να μειώσουμε την απώλεια θερμότητας.

Ας εξετάσουμε όμως αρχικά τι εννοούμε με τον όρο απώλεια ενέργειας:

  • Σίγουρα δεν εννοούμε απλά κάποια ψυχρά δωμάτια
  • Αποτελεί βασικό παράγοντα των αυξημένων οικιακών λογαριασμών κοινής ωφέλειας
  • Προκαλεί προβλήματα εμφάνισης μούχλας στα ταβάνια και τους τοίχους σας κατά τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Το να γνωρίζουμε τι προκαλεί την απώλεια θερμότητας, δηλαδή τους παράγοντες αυτού του φαινομένου, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης είναι η αρχή της επίλυσης του προβλήματος. Γι’ αυτό το λόγο ο παρακάτω οδηγός σας παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση προκειμένου να αποτρέψετε την απώλεια θερμότητας. Μιας και ο χειμώνας και το κρύο μας χτυπά σιγά σιγά την πόρτα.

 

Πώς η μόνωση στη σοφίτα μπορεί να μειώσει την απώλεια θερμότητας;

Στην Ελλάδα είναι σίγουρο πως δεν υπάρχουν πολλά σπίτια με σοφίτα. Σε αρκετά εξοχικά σπίτια όμως ή σε κύριες κατοικίες της επαρχίας, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα δωμάτια. Η μόνωση ταρατσών ευτυχώς είναι ευρέως γνωστή, ωστόσο τι γίνεται με τη μόνωση μιας σοφίτας;

Αυτό που μπορούμε να πετύχουμε με τη μόνωση της σοφίτας είναι να δημιουργήσουμε ένα πρόσθετο φράγμα. Με αυτό, όλη η θερμότητα ενός σπιτιού να παραμένει εντός. Έτσι, προσθέτοντας ένα στρώμα πετροβάμβακα, υαλοβάμβακα ή αφρό στη σοφίτα, η θερμότητα παγιδεύεται μέσα και συνεχίζει να ακτινοβολεί κάτω, και να παραμένει κατά αυτόν τον τρόπο ζεστό το σπίτι εσωτερικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν μονωτικά υλικά για όλα τα budget. Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που έχουν γίνει κρατικές ή πανευρωπαϊκές επιχορηγήσεις για τη βελτιστοποίηση της απώλειας ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι η μόνωση να γίνεται αρκετά οικονομικότερη.

 

Αποφυγή απώλειας θερμότητας μέσω εξαερισμού

Ο εξαερισμός στις κατοικίες αλλά και τους επαγγελματικούς χώρους είναι απαραίτητος. Ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά απώλειας θερμότητας. Η χρήση περιττών υαλότουβλων αλλά και οι αχρησιμοποίητες ανοιχτές καμινάδες, αυξάνουν τα ποσοστά απώλειας θερμότητας και αποτρέπουν τη διατήρηση υψηλών θερμοκρασιών εντός του σπιτιού σας.

Από την άλλη πλευρά, τα ηλεκτρικά συστήματα εξαερισμού στα μπάνια και στις κουζίνες πρέπει να λειτουργούν μόνο κατά τις ώρες που χρησιμοποιούνται αυτά τα δωμάτια. Σε κάθε άλλη περίπτωση η απώλεια θερμότητας αυξάνεται. Επίσης οι αχρησιμοποίητες καμινάδες μπορούν να «κλείσουν» απλά με τη χρήση εφημερίδων.

 

Πώς τα διπλά τζάμια μειώνουν την απώλεια θερμότητας;

Η αντικατάσταση της πόρτας αλλά και των παραθύρων σε ένα σπίτι έχει τεράστιο αντίκτυπο στη μείωση απώλειας θερμότητας. Ειδικά εάν αντικατασταθούν με αλουμίνια με διπλά ή τριπλά τζάμια. Το ερώτημα όμως είναι πως επιτυγχάνεται αυτό;

Τα τζάμια πολλαπλών στρώσεων είναι εντυπωσιακά «έξυπνα» καθώς παγιδεύουν αέρα μεταξύ των υαλοπινάκων, δημιουργώντας έτσι ένα κενό που ο ζεστός αέρας δεν μπορεί να περάσει. Αντίθετα τα «παλαιού τύπου» μονωτικά παράθυρα επιτρέπουν τη διοχέτευση της θερμότητας από το θερμότερο εσωτερικό του σπιτιού προς το ψυχρό εξωτερικό περιβάλλον.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η αντικατάσταση των παλαιών τζαμιών και των θυρών με σύγχρονες εκδόσεις θα βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση και θα μειώσει τους λογαριασμούς θέρμανσης ως άμεσο αποτέλεσμα.

TIP: Χρησιμοποιήστε fix-o-moll αφρώδη μόνωση πόρτας DUO QUICK για τη βέλτιστη μόνωση στις πόρτες του σπιτιού σας, τόσο για την κεντρική, όσο και για του εσωτερικού χώρου.

 

Μεγιστοποιήστε την απόδοση των σωμάτων θέρμανσης για τη μείωση απώλειας θερμότητας.

Τα θερμαντικά σώματα μπορεί να θερμαίνουν ένα σπίτι. Εάν όμως δεν δουλεύουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, οφείλουμε να βελτιστοποιήσουμε την απόδοσή τους. Η μεταφορά θερμότητας από τα θερμαντικά σώματα σε ένα δωμάτιο μπορεί να παρεμποδιστεί από επουσιώδη μικρά πράγματα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σιγουρευτείτε ότι δεν καλύπτονται τα σώματα από τίποτα. Οπότε αν και το «άπλωμα» ρούχων κατά το χειμώνα μοιάζει με καλή ιδέα, ένα μεγάλο ποσοστό θερμότητας διοχετεύεται στα ρούχα, αφήνοντας το σπίτι ψυχρότερο και με υγρασία. Η υγρασία από τα ρούχα θα εξατμιστεί στον αέρα.

TIP: Χρησιμοποιήστε fix-o-moll ανακλαστικές επιφάνειες καλοριφέρ για όλα τα σώματα. Είναι το ιδανικό προϊόν γιατί:

  • Μειώνει την απώλεια θερμότητας
  • Αντανακλά τη ζέστη στο χώρο
  • Προσφέρει οικονομία στη θέρμανση

 

Εσύ το ήξερες?!

Μπορεί να μην το ξέρουν πολλοί, αλλά υπάρχουν ταπετσαρίες που έχουν  μονωτικές ιδιότητες και μάλιστα αποτελούν μία φανταστική λύση για τη μείωση απώλειας θερμότητας. Αν και ακούγοντας κάποιος τον όρο «μονωτική ταπετσαρία» αναμένει να υπάρχει γκάμα μονόχρωμη και καθόλου ελκυστική, ωστόσο οι εταιρείες που ειδικεύονται στο είδος έχουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών και μάλιστα μοντέρνων. Αυτό που δίνει τη μονωτική ιδιότητα σε μια ταπετσαρία είναι ότι είναι πυκνότερη και συνήθως κατασκευασμένη από αφρώδες υλικό. Αποτελεί την ιδανική και πιο μοντέρνα λύση για αυτούς που θέλουν να πάνε τα επίπεδα μόνωσης του σπιτιού τους σε άλλο level χωρίς όμως ο χώρος τους να χάνει την ταυτότητά του.