Διορθώστε την πόρτα που τρίζει μια για πάντα!

Σκεφτείτε πως είναι αργά τη νύχτα (τα μεσάνυχτα για να είμαι ακριβής) και βλέπετε τον Εξορκιστή όταν ξαφνικά, ακούτε το τρίξιμο μιας πόρτας που οφείλεται στους σκουριασμένους μεντεσέδες. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ σίγουρα θα είχα χάσει μια δεκαετία από τη ζωή μου. Αυτό είναι μόνο ένα από τους πολλά παραδείγματα για το πόσο ενοχλητική μπορεί να είναι μια πόρτα που τρίζει. Ευτυχώς όμως για εσάς είναι μια ενόχληση που μπορείτε γρήγορα να απαλλαγείτε από αυτήν, αφού στο συγκεκριμένο άρθρο αποκαλύπτουμε μια πληθώρα τρόπων με τους οποίους μπορείτε να απαλλαγείτε από το τρίξιμο της πόρτας. Διορθώστε την πόρτα που τρίζει μια για πάντα!

 

Συνήθως η εφαρμογή ενός λιπαντικού της επιλογής σας στους μεντεσέδες μιας πόρτας μπορεί να σας απαλλάξει από το τρίξιμο της πόρτας αμέσως. Ωστόσο αν αυτό δεν αποβεί αποτελεσματικό, μπορείτε να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε τελείως τους μεντεσέδες και στη συνέχεια είτε να αφαιρέσετε τη σκουριά ή να τα καλύψετε με ένα λιπαντικό της επιλογής σας.

Μερικά λιπαντικά συστατικά είναι τα παρακάτω.
• Οποιοδήποτε είδος λιπαντικού ελαίου
• Ελαιόλαδο
• Κεριά παραφίνης
• Ψεκασμός WD-40
• Βαζελίνη
• Σαπούνι μπάνιου

Αν αυτό δεν λύσει το πρόβλημα της ελαττωματικής πόρτας σας, ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε με την αφαίρεση των μεντεσέδων και στη συνέχεια να τους καθαρίσετε ή να τους καλύψετε με ένα λιπαντικό. Έτσι, υπάρχουν τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε αφού αφαιρέσετε τους χαλασμένους μεντεσέδες από τη θορυβώδη πόρτας σας.

1. Λιπάνετε με λάδι

Η χρήση λαδιού στους μεντεσέδες μιας πόρτας που τρίζει είναι συνήθως αρκετή για να λύσει το πρόβλημα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να εφαρμόσετε λάδι στις ακίδες της άρθρωσης της πόρτας.

α) Αφαιρέστε τον πείρο άρθρωσης με καρφί και σφυρί
Πρώτα, κλείστε την πόρτα και βάλτε το άκρο της άρθρωσης με ένα καρφί και ένα σφυρί. Τοποθετήστε το καρφί στη βάση του μεντεσέ και χτυπήστε στην άκρη χρησιμοποιώντας το σφυρί. Μόλις χαθεί ο πείρος, μπορείτε να το τραβήξετε έξω χρησιμοποιώντας το άκρο λαβής του σφυριού. Θυμηθείτε, μόλις οι πείροι μεντεσέδες είναι έξω, η πόρτα σας δεν είναι πλέον συνδεδεμένη με το πλαίσιο της πόρτας. Για το λόγο αυτό αλλά και για λόγους ασφαλείας, στηρίξτε το στον πλησιέστερο τοίχο έτσι ώστε να μην πέσει. Είναι πιθανό να χρειαστείτε κάποια βοήθεια με αυτό!

β) Καλύψτε τους ακροδέκτες με το WD-40
Το WD-40 είναι ένα εξαιρετικό λιπαντικό για τις πόρτες που τρίζουν. Μπορεί επίσης να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στους μεντεσέδες πριν στεγνώσει. Ψεκάστε τοπικά στους μεντεσέδες και σκουπίστε κάθε περίσσεια που στάζει.

γ) Τοποθετήστε τους πείρους πίσω στο μεντεσέ
Κοιτάξτε ξανά τις καρφίτσες και μόλις βρεθούν σε μια θέση όπου δεν γλιστράνε, χρησιμοποιήστε το καρφί και το σφυρί για να τις χτυπήσετε εντελώς στη θέση τους. Προσπαθήστε να ανοίγετε και να κλείνετε επανειλημμένα την πόρτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πια θραύση και ότι η πόρτα είναι απολύτως ασφαλής. Εάν διαπιστώσετε ότι το τσίμπημα δεν έχει απομακρυνθεί, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε περισσότερο λάδι. Επαναλάβετε τη διαδικασία αφαίρεσης των μεντεσέδων και την εφαρμογή του λαδιού.

δ) Σκουπίστε το υπερβολικό WD-40
Δεδομένου ότι το λιπαντικό είναι ένα υγρό, είναι πιθανό κάποια ποσότητα να είχε στάξει στην πόρτα σας. Αυτό μπορεί να λεκιάσει την πόρτα σας, γι ‘αυτό χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί για να σκουπίσετε το λιπαντικό.

2. Χρησιμοποιήστε κερί στις καρφίτσες άρθρωσης

Εάν η εφαρμογή του λιπαντικού δεν λειτούργησε, το κερί μπορεί επίσης να λύσει το πρόβλημα μιας πόρτας που τρίζει. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για την εφαρμογή κεριού.

α) Αγοράστε κερί παραφίνης
Μπορείτε να βρείτε κερί παραφίνης σε κεριά και σε ακατέργαστη μορφή σε πολλά καταστήματα χειροτεχνίας. Το ακατέργαστο κερί είναι συνήθως άοσμο, λευκό και διατίθεται σε μεγάλες πλάκες ή μικρούς κύβους. Εάν καταλήξετε σε αυτή την επιλογή, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένα από κερί παραφίνης.

TIP: Το μελισσοκέρι είναι μια εναλλακτική λύση. ωστόσο είναι σπάνιο και δύσκολο να βρεθεί
β) Λιώστε το κερί σε μια σόμπα ή σε ένα φούρνο μικροκυμάτων.
Αν έχετε ηλεκτρική κουζίνα, ζεστάνετε το κερί από πάνω από ένα μάτι μέχρι να λιώσει. Αποφύγετε τη χρήση μιας σόμπα αερίου για, καθώς δεν είναι ασφαλές, αφού το υπερθερμασμένο κερί μπορεί να σχηματίσει ατμούς που είναι εύφλεκτοι. Αν δεν έχετε ηλεκτρική κουζίνα, χρησιμοποιήστε το φούρνο μικροκυμάτων για να θερμάνετε το κερί.

γ) Βυθίστε τις καρφίτσες στο λειωμένο κερί.
Αφαιρέστε τους πείρους του μεντεσέ με τον ίδιο τρόπο όπως περιεγράφηκε παραπάνω για λίπανση με λάδι. Η εφαρμογή λιωμένου κεριού είναι καλύτερη επειδή αποτρέπει τη συσσώρευση σκόνης σε σύγκριση με τη χρήση λαδιού. Ενώ βυθίζετε τις καρφίτσες στο κερί, βεβαιωθείτε ότι έχετε επικαλύψει πλήρως τον πείρο.

δ) Αντικαταστήστε τις ακίδες ξανά στο μεντεσέ.
Περιμένετε να κρυώσει το κερί. Αυτό μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 5-10 λεπτά. Ανοίξτε και κλείστε την πόρτα αρκετές φορές για να βεβαιωθείτε ότι έχει εξαφανιστεί το «τσίμπημα» της πόρτας.

ε) Εφαρμόστε ξανά κερί στις ακίδες αρθρώσεων μέχρι να εξαφανισθεί το τσίμπημα.
Μερικές φορές ένα στρώμα παραφίνης δεν είναι επαρκές. Σε αυτό το σενάριο συνεχίστε να εφαρμόζετε το κερί μέχρι να εξαφανιστεί ο ήχος. Το υπόλειμμα του κεριού είναι πιο λεπτό σε σύγκριση με το λάδι, επομένως δεν χρειάζεται να σκουπίζετε την περίσσεια κεριού αφού την εφαρμόσετε κάθε φορά.

3. Χρησιμοποιήστε σύρμα καθαρισμού για να αφαιρέσετε τη βρωμιά ή τη σκουριά

Θα πρέπει να θυμάστε ότι το πετρέλαιο και το κερί δεν μπορούν να απομακρύνουν τη βρωμιά ή τη σκουριά από τους μεντεσέδες. Αν το τρίξιμο στην πόρτα σας παραμείνει, πρέπει να καταφύγετε σε σύρμα καθαρισμού. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για τη χρήση του σύρματος καθαρισμού.

α) Εάν οι πείροι μεντεσέδων είναι σκουριασμένοι, καθαρίστε τους χρησιμοποιώντας σύρμα καθαρισμού.
Αν η πόρτα σας δεν έχει σταματήσει να τσιρίζει μετά από λίπανση ή τη χρήση κεριού, οι βρόχοι ή οι σκουριασμένοι μεντεσέδες μπορεί να είναι το πρόβλημα. Τα λιπαντικά είναι αναποτελεσματικά κατά της σκουριάς, της βρωμιάς ή του λίπους. Εξετάστε προσεκτικά τους μεντεσέδες. Εάν δείτε ότι υπάρχει πολλή βρωμιά, σκουριά ή γράσο, πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε με σύρμα καθαρισμού.

β) Αφαιρέστε τους πείρους άρθρωσης
Μόλις αφαιρέσετε τους μεντεσέδες χρησιμοποιώντας τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω, τοποθετήστε τις καρφίτσες σε νεροχύτη. Πάρτε ένα σύρμα καθαρισμού και κρατήστε το κοντά για να ξεκινήσετε τον καθαρισμό στις καρφίτσες.

γ) Βγάλτε τις καρφίτσες χρησιμοποιώντας το σύρμα καθαρισμού
Το σύρμα καθαρισμού που είναι εξαιρετικά λεπτό θα είναι καλύτερο για τον καθαρισμό των ακίδων σχολαστικά. Αφαιρέστε όλη τη σκουριά, τη βρωμιά ή τα υπολείμματα χρωμάτων. Είναι εξαιρετικό προϊόν για την αφαίρεση ανθεκτικών κηλίδων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα αραιωμένο διάλυμα οποιουδήποτε καθαριστικού οικιακής χρήσης σε συνδυασμό με το σύρμα για την απομάκρυνση των επίμονων σημείων σκουριάς.

δ) Καλύψτε τους πείρους άρθρωσης με λιπαντικό. Αφού καθαριστούν οι καρφίτσες, πρέπει να τις καλύψετε ομοιόμορφα με λειωμένο κερί ή λάδι ακόμη και με σαπούνι.