Fiskars PX94

Καιρός για κλάδεμα με τα σωστά κλαδευτήρια!

Μη διστάζετε να πιάσετε το κλαδευτήρι… Καιρός για κλάδεμα με τα σωστά κλαδευτήρια! Είναι η εποχή να βοηθήσετε τα φυτά σας να ανανεωθούν, να ανθοφορήσουν και να αναπτυχθούν καλύτερα με ένα σωστό κλάδεμα. H  Fiskars® είναι εδώ για να σας απαντήσει στο πότε το πως και γιατί κλαδεύουμε!

 

Όταν ακούτε την λέξη «κλάδεμα», αγχώνεστε μήπως προξενήσετε κακό στα φυτά σας; Και όμως, είναι μια απόλυτα απαραίτητη εργασία και πρέπει να γίνεται σε κάθε χρόνο. Με κλάδεμα τα φυτά ανανεώνονται, αναπτύσσονται καλύτερα, αποκτώντας  δύναμη και ζωντάνια. Ενώ δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες, ορισμένες βασικές συμβουλές είναι πάντα χρήσιμες. Όπως λέγεται κι από τους κηπουρούς: «Το κλάδεμα θέλει μάτι, καλό χέρι και σκληρή καρδιά». Χρειάζεται καλή παρατήρηση για να αντιληφθείτε ποια κλαδιά χρίζουν κλαδέματος. Χρειάζεται όμως και ιδιαίτερη προσοχή και επιδέξιες κινήσεις για να μην τραυματιστούν τα φυτά σας.  Άλλωστε, το προσεκτικό κλάδεμα μόνο βελτίωση μπορεί να επιφέρει στα φυτά σας και δεν δημιουργεί προβλήματα. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία αυτόν τον Οκτώβριο να κλαδέψετε τα φυτά σας, ακόμα και αν δεν το έχετε ξανακάνει. Τα όποια λάθη σας θα σας γεμίσουν με εμπειρία ώστε να καταλάβετε τις ανάγκες των φυτών και να βελτιώσετε τον τρόπο κλαδέματος.

 

Κλαδευτήρια χειρός Fiskars

 

Πότε κλαδεύουμε;

 • Καιρός για κλάδεμα με τα σωστά κλαδευτήρια! Το κλάδεμα ξεκινάει  το φθινόπωρο ή ακόμα καλύτερα τον χειμώνα, που οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται.
 • Μερικά είδη όμως, έχουν άλλες ανάγκες κλαδέματος. Φυτά που ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα (όπως η τσιντόνια, η φορσύθια) δεν κλαδεύονται τη χειμερινή περίοδο παρά μόνο όταν τελειώσει η ανθοφορία τους. Κάποια άλλα φυτά, έχουν ανάγκη κλαδέματος κάθε δύο ή και τρία χρόνια. Γενικά τα φυλλοβόλα φυτά κλαδεύονται κυρίως χειμώνα, ενώ τα αειθαλή μπορούμε να τα κλαδέψουμε και τον υπόλοιπο χρόνο με κάποιες προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ανθοφορία κ.ά.).

 

Δείτε όλα τα προϊόντα της FISKARS® στο B2B site μας

 

 

Γιατί κλαδεύουμε;

 • Με το κλάδεμα διαμορφώνουμε και διατηρούμε το σχήμα των φυτών. Ελέγχουμε το μέγεθος και το ύψος τους και κατευθύνουμε τα αναρριχώμενα φυτά προς την επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε.
 • Το κλάδεμα είναι απαραίτητο και για την ίδια τη ζωή του φυτού. Αφαιρούμε τα κλαδιά που δεν χρειάζονται. Κόβουμε τα ξερά, όσα έχουν κίτρινα φύλλα ή όσα είναι σάπια, γιατί είναι πηγή ασθενειών.
 • Με το κλάδεμα ανανεώνεται και αναπτύσσεται καλύτερα το φυτό, καθώς ισορροπούν δύο ανταγωνιστικές λειτουργίες του φυτού, η βλάστηση και η ανθοφορία. Η ανθοφορία καθυστερεί τη βλάστηση και το αντίθετο. Στόχος μας είναι με το κλάδεμα να δημιουργήσουμε ένα φυτό με πλούσιο φύλλωμα και βλάστηση, αλλά και έντονη ανθοφορία.
 • Για να αεριστεί και να φωτιστεί καλύτερα το φυτό.

 

 

Fiskars Ψαλίδα Μπορντούρας

 


Η Vector Brands ως αποκλειστικός και εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της Fiskars για την ελληνική αγορά, δραστηριοποιείται στο χώρο του χονδρικού εμπορίου (B2B) προμηθεύοντας τις επιχειρήσεις. Αν ενδιαφέρεστε για λιανική αγορά, μπορείτε να βρείτε το πλησιέστερο σημείο πώλησης ΕΔΩ.


 

Πώς κλαδεύουμε σωστά;

 • Χρησιμοποιούμε πάντα ένα καλό ψαλίδι κλαδέματος. Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά με τα χέρια, ούτε και τα κόβουμε με εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς.
 • Αφαιρούμε και κάποια υγιή κλαδιά, αλλά και κλαδιά με μπουμπούκια για πιο έντονη ανθοφορία.
 • Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων.
 • Κάνουμε την τομή πάνω από το σημείο που βγαίνει νέος βλαστός ή το λουλούδι.
 • Κόβουμε λοξά, με κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που βγαίνει ο νέος βλαστός.
 • Τα κλαδιά τα κόβουμε από τη βάση τους.
 • Αφαιρούμε τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά.

 

Κλαδευτήρι Κορυφής

 

Τα απαραίτητα

Ψαλίδι / Κλαδευτήρι: Χρησιμοποιούμε ειδικό ψαλίδι κλαδέματος ή κλαδευτήρι καλής ποιότητας, με το οποίο δεν κόβουμε ποτέ άλλα υλικά που μπορεί να χαλάσουν τη λάμα του. Τα κλαδευτήρια δε, ποικίλουν ανάλογα την χρήση που θέλουμε να κάνουμε σε κλαδευτήρια χειρός, κλαδευτήρια με μακριές λαβές, ψαλίδες μπορντούρας, κλαδευτήρια κορυφής, κ.ά. Μετά το τέλος κάθε κλαδέματος, το καθαρίζουμε καλά από τα διάφορα υπολείμματα και το απολυμαίνουμε με οινόπνευμα. Καιρός για κλάδεμα!

Ψαλίδι γενικής χρήσης S90, FISKARS

Ψαλίδι γενικής χρήσης S90

Ψαλίδι λουλουδιών S28, FISKARS

Ψαλίδι λουλουδιών S28

Κλαδευτήρι PowerGear PX94 L, FISKARS

Κλαδευτήρι PowerGear PX94 L

Κλαδευτήρι PB-8 L, FISKARS

Κλαδευτήρι PB-8 L

Κλαδευτήρι P26, FISKARS

Κλαδευτήρι P26

 

 

 

 

 

 

Πριονάκι: Απαραίτητο για πιο χοντρά και σκληρά κλαδιά. Πρέπει να έχει λάμα φτιαγμένη έτσι ώστε να κάνει λεία τομή.

Πριόνι κλαδέματος Professional SW 330, FISKARS

Πριόνι κλαδέματος Professional SW 330

Πριόνι με σταθερή λάμα 33cm SW84, Fiskars

Πριόνι με σταθερή λάμα 33cm SW84

Πριόνι Xtract™ SW75 255mm, Fiskars

Πριόνι Xtract™ SW75 255mm

Πριόνι τοξοειδές 24'', Fiskars

Πριόνι τοξοειδές 24”

 

 

 

 

 

 

Αλοιφή επούλωσης πληγών: Στα ειδικά κηποτεχνικά καταστήματα υπάρχει ειδική αλοιφή για τις μεγάλες τομές. Μέχρι να «κλείσει» η πληγή, η αλοιφή εμποδίζει να έρθει το ξύλο σε επαφή με υγρασία, παγετό και τυχόν ασθένειες.

Γάντια: Απαραίτητα για την προστασία των χεριών.

 

ΠΡΙΟΝΙΑ

 

 

Πώς κλαδεύονται;

 1. Oι τριανταφυλλιές κλαδεύονται κατεξοχήν το χειμώνα μετά τις πολλές παγωνιές και πριν ξεκινήσει η βλάστηση, δηλαδή μέσα Ιανουαρίου ή και Φεβρουάριο, ανάλογα με την περιοχή. Το κλάδεμα γίνεται και σε εκείνες που δεν έχουν ρίξει ακόμα όλα τους τα φύλλα. Κόβουμε το βλαστό πάνω από το «μάτι», όπως είπαμε παραπάνω, και αφαιρούμε τα φύλλα που μπορεί να έχουν απομείνει. Oι τριανταφυλλιές που ανθίζουν μόνο μια φορά μέσα στο χρόνο κλαδεύονται αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας τους.
 2. Τα κωνοφόρα κλαδεύονται την περίοδο που δεν κυκλοφορεί το ρετσίνι στο εσωτερικό τους, δηλαδή χειμώνα ή αρχές άνοιξης. Με το κλάδεμα αφαιρούνται τα ξερά ή άρρωστα κλαδιά. Επίσης, κλαδεύουμε για να αερίσουμε το εσωτερικό του φυτού, ενώ κόβουμε τις κορυφές κλαδιών για να πετύχουμε πιο πλούσια βλάστηση.
 3. Τα καρποφόρα φυτά τα κλαδεύουμε για να έχουν καλύτερη και πλουσιότερη παραγωγή καρπών. Παράλληλα, με το κλάδεμα εξασφαλίζουμε την καλή ανάπτυξή τους. Το κλάδεμα γίνεται πριν την ανθοφορία του φυτού.

 

Κλαδευτήρια με μακριές λαβές Fiskars

 

Μικρά μυστικά

 • Μην κλαδεύετε τις ημέρες που έχει έντονη βροχή ή πολύ αέρα. Επίσης, μην κλαδεύετε τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα ή το καλοκαίρι με καύσωνα.
 • Αν φυσά πολύς αέρας, ποτίστε περισσότερο το φυτό σας τις επόμενες ημέρες. Oι τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση του νερού.
 • Το κλάδεμα ανανέωσης ενός γερασμένου φυτού καλό είναι να συνοδεύεται από λίπανση. Το κλάδεμα θα το βοηθήσει να βγάλει νέους βλαστούς και το λίπασμα θα τους θρέψει.
 • Αν, αφού κλαδέψετε, υπάρξουν προβλήματα από το κρύο, πρέπει να κόψετε τα χαλασμένα τμήματα του κλαδιού. Αυτό θα προστατέψει το υπόλοιπο κλαδί από το κρύο. Την άνοιξη μπορεί να βλαστήσουν ξανά από εκεί , καθώς μπορεί να μην είναι τελείως ξερά.
 • Αν αφαιρέσετε πολύ φύλλωμα, προστατέψτε το φυτό από τον ήλιο και τη ζέστη. Oι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα.

 

Καιρός για κλάδεμα με τα σωστά κλαδευτήρια λοιπόν!
Πηγή

Είστε έμπορος και ενδιαφέρεστε για τα κορυφαία εργαλεία κήπου της Fiskars® ;  Μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας εδώ και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό!