εργαλεία κλαδέματος

Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Οκτώβριο, κλάδεμα

Υπάρχουν άραγε tips & tricks για το ιδανικό κλάδεμα;

Όλοι οι λάτρεις του κλαδέματος ξέρουν πως το καλοκαίρι έφυγε, όταν έρχεται η ώρα να ξεσκονίσουν τα κλαδευτήρια τους. Από την άλλη πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως το κλάδεμα είναι μια αρκετά επίπονη διαδικασία και το αναθέσουν στους επαγγελματίες του είδους. Σε όποια από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκετε αξίζει να μάθετε λίγα πράγματα για την διαδικασία. Το κλάδεμα ανανεώνει τα φυτά σας, τα βοηθάει να αναπτύσσονται καλύτερα, τα κρατάει ζωντανά και φυσικά τα ενδυναμώνει! Κάθε πράγμα στον καιρό του…και τον Οκτώβριο, κλάδεμα : Ξέρατε πως κατά βάση το κλάδεμα γίνεται τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες; Όσοι από εσάς το γνωρίζατε, έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί; Ο βασικότερος λόγος είναι γιατί αυτές τις εποχές του έτους οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια είδη φυτών που δεν πρέπει να κλαδεύονται τότε γιατί η περίοδος της ανθοφορίας τους είναι ταυτόσημη με τους χειμερινούς μήνες. Γενικότερα, ισχύει πως τα φυλλοβόλα φυτά κλαδεύονται το χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο. Από την άλλη, τα αειθαλή μπορούν να κλαδευτούν και τον υπόλοιπο χρόνο με κάποιες προϋποθέσεις.

 

Τι κάνει όμως ένα κλάδεμα επιτυχημένο;

  • Χρησιμοποιούμε πάντα ένα καλό εργαλείο κλαδέματος. Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά με τα χέρια. Ουδέποτε τα κόβουμε με εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς.
  • Δεν κλαδεύουμε συγκρατημένα. Αν δεν κλαδέψουμε βαθιά, η ανάπτυξη θα είναι περιορισμένη. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε εκτός από τα ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά κλαδιά, κλαδεύουμε και κάποια υγιή. Πολλές φορές και κλαδιά με μπουμπούκια για πιο έντονη ανθοφορία.
  • Τα κλαδιά τα κόβουμε από τη βάση τους και λοξά, με κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που βγαίνει ο νέος βλαστός.
  • Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων.

Ποια είναι όμως τα απαραίτητα εργαλεία για ένα αποτελεσματικό κλάδεμα;

fiskars tools

Τοp 5 tips για κλάδεμα που θα αναγεννήσει το φυτό σας:

  1. Αποφύγετε το κλάδεμα τις ημέρες που έχει έντονη βροχή ή πολύ αέρα.
  2. Αν έχει έντονο αέρα, ποτίστε περισσότερο το φυτό σας τις επόμενες ημέρες, διότι τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση του νερού.
  3. Όταν κλαδεύετε ένα γερασμένο φυτό, συνδυάστε το με λίπανση. Το κλάδεμα θα βοηθήσει στην ανθοφορία του και το λίπασμα στη θρέψη αυτών.
  4. Αν τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα, όπως το πολύ κρύο πρέπει να κλαδέψετε τα χαλασμένα σημεία του κλαδιού, για να προστατέψετε και το υπόλοιπο κλαδί από το κρύο.
  5. Αν κατά το κλάδεμα αφαιρέσετε πολύ φύλλωμα, προστατέψετε το φυτό από τον ήλιο και τη ζέστη, διότι οι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα.

 

Το κλάδεμα τον Οκτώβριο γίνεται παιχνιδάκι, με τα άψογα εργαλεία της Fiskars!

 

Fiskars Logo