ρουλεμάν2

Το ρουλεμάν και πως γίνεται η συντήρησή του

Αρκετοί από εσάς έχετε σκούτερ, skateboard ή αυτοκίνητο, αλλά πόσοι από εσάς ξέρετε τι είναι το ρουλεμάν και πως γίνεται η συντήρησή του; Στη συνέχεια του άρθρου θα μάθετε τι είναι το ρουλεμάν, ποια μέρη το αποτελούν και φυσικά τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να παρατείνετε το χρόνο ζωής του.

 

Τι είναι το ρουλεμάν;

Το ρουλεμάν είναι ένα εξάρτημα των μηχανών για τη στήριξη περιστρεφόμενου άξονα ενός αντικειμένου (π.χ. στηρίζει τον άξονα ενός τροχού) και την ελάττωση της τριβής. Συνήθως υπάρχουν ρουλεμάν στους άξονες των τροχών σε σκούτερ, skateboards και στο αυτοκίνητο.

Το ρουλεμάν αποτελείται από 4 στοιχεία:

  1. Εξωτερικός δακτύλιος
  2. Εσωτερικός δακτύλιος
  3. Σφαίρες – κυλιόμενα σώματα
  4. Κλωβός κυλίσεως.

Πιο συγκεκριμένα οι σφαίρες ή αλλιώς τα κυλιόμενα σώματα βρίσκονται ενδιάμεσα του εξωτερικού και εσωτερικού δακτυλίου και συνδέονται με τον κλωβό κυλίσεως. Ο κλωβός κυλίσεως μάλιστα είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση. Η φλάντζα είναι ένα επιπλέον τμήμα του ρουλεμάν, που καλύπτει τα κυλιόμενα σώματα. Ο ρόλος της είναι να εμποδίζεται η είσοδος σκόνης ή άλλων υπολειμμάτων στο μηχανισμό.

 

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε για το ρουλεμάν και πως γίνεται η συντήρησή του:

  1. Η λίπανση των ρουλεμάν διασφαλίζει την καλή λειτουργία τους.
  2. Η συχνότητα λίπανσης ενός ρουλεμάν εξαρτάται από τη χρήση που κάνετε.

Ποια είναι τα βήματα λίπανσης ενός ρουλεμάν;

  1. Αποσυναρμολογήστε το ρουλεμάν

Για την αποσυναρμολόγηση ενός ρουλεμάν σε πρώτη φάση θα χρειαστείτε έναν εξολκέα ρουλεμάν, για να το αφαιρέσετε. Στη συνέχεια, αφού το ρουλεμάν βρίσκεται εκτός άξονα, πρέπει να αφαιρέσετε τις φλάντζες σε κάθε πλευρά. Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστείτε κάτι λεπτό κι αιχμηρό, όπως είναι μια καρφίτσα, για να το χρησιμοποιήσετε για μόχλευση.

  1. Καθαρίστε το ρουλεμάν

Πριν τη λίπανση, πρέπει να καθαριστούν πολύ καλά όλα τα τμήματα του ρουλεμάν στα πλαίσια της καλής συντήρησής του. Για να το κάνετε αυτό χρησιμοποιήστε το WD-40® Multi-Use Product 5 λίτρα. Ρίξτε όλο το προϊόν μέσα σε μια λεκάνη και βυθίστε όλα τα μέρη του ρουλεμάν, αφού τα αφήσετε για αρκετή ώρα αφαιρέστε τα και με μια οδοντόβουρτσα τρίψτε καλά για να αφαιρέσετε όλη τη βρωμιά. Μη ξεχάσετε στο τέλος να σκουπίσετε καλά όλα τα μέρη.

  1. Λιπάνετε το ρουλεμάν

Για τη λίπανση ενός ρουλεμάν χρειάζεστε ένα κατάλληλο γράσο ή ένα λιπαντικό, ανάλογα με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε και τον τύπο του ρουλεμάν. Εμείς σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα το:

Για να μάθετε ακόμη περισσότερα για τη διαδικασία λίπανσης ενός ρουλεμάν αλλά και για το ρουλεμάν γενικά, επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο.

< Λίπανση ρουλεμάν >