Τι μέγεθος και είδος λουκέτου πρέπει να επιλέξω;

Η επιλογή μεγέθους και σχήματος λουκέτου δεν γίνεται απλά με βάση την εμφάνιση. Η επιλογή του σωστού λουκέτου γίνεται ανάλογα τον σκοπό που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Ποιο είναι το σωστό μέγεθος;

Όταν έρθει η στιγμή που θα θέλετε να αγοράσετε ένα λουκέτο πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι το μέγεθος δεν σημαίνει απαραίτητα και μεγαλύτερη ασφάλεια. Για παράδειγμα ένα μεγάλο και χονδρό λουκέτο, κατασκευασμένο από φθηνά υλικά, θα είναι πιο ευάλωτο από ένα μικρότερο λουκέτο, ενισχυμένο με ατσάλι και με προστασία λαιμού.

Το μέγεθος του λουκέτου θα πρέπει να καθορίζεται από απαραίτητο κενό και από το είδος του αντικειμένου που θέλετε να προστατέψετε.

Ποιο είναι το σωστό είδος λουκέτου;

Υπάρχουν συνήθως τέσσερα είδη και σχήματα λουκέτων στην αγορά, με το κάθε ένα να χρησιμοποιείται για διαφορετικό σκοπό.

Κλασσικά(Μπρούτζινα) λουκέτα

Υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία υλικών και με διαφορετικούς τύπους λαιμού(μακρύς, κοντός, μεταβλητός) στην αγορά. Χρησιμοποιούνται σε μεγάλο εύρος εφαρμογών όπως για χαμηλής ασφαλείας χρήσεις(εργαλειοθήκες, συρταριέρες) αλλά και πιο υψηλής ασφαλείας χρήσεις(εισόδους εργοστασίων, μηχανές).

Λουκέτα Δίσκοι

Είναι συνήθως στρογγυλά και ο λαιμός τους εκτίθεται ελάχιστα. Αυτό το χαρακτηριστικό παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια από κοψίματα του λαιμού με τανάλιες. Επειδή δεν υπάρχουν γωνίες είναι η ιδανική επιλογή για να κλειδώνουν αλυσίδες και καλώδια, όπως για παράδειγμα αλυσίδες ποδηλάτου.

Λουκέτα Τάκοι

Η κατασκευή τους με ίσιο λαιμό χωρίς καμπύλες τα καθιστά πιο ασφαλή σε επιθέσεις και ιδανικά για κλειδώματα χαμηλού προφίλ. Είναι ιδανικά για ρολά σε βιτρίνες καταστημάτων και για αλυσίδες μηχανών.

Λουκέτα με Προστατευμένο Λαιμό

Ο λαιμός του είναι προστατευμένος μέσα στο σώμα του λουκέτου, δημιουργώντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι ιδανικά για συνδυασμό με κατεβάτες. Χρησιμοποιούνται για κλείδωμα σε διπλές πόρτες από αποθήκες ή φορτηγά αλλά και σε σκάφη λόγω της ανθεκτικότητας τους.