εργαλεία κήπου

Έφτασε η ώρα για την περιποίηση των εργαλείων κήπου

Περιποιηθήκατε τα φυτά και τον κήπο σας και είστε έτοιμοι για να απολαύσετε όμορφες στιγμές τις ζεστές και καλοκαιρινές μέρες; Πέρα από το πότισμα και τη φροντίδα των φυτών σας, αυτό που πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε τα εργαλεία κήπου και να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής τους, είναι να ασχοληθείτε με τον καθαρισμό και την αποθήκευση τους.

Τα βήματα για την περιποίηση των εργαλείων κήπου

 1. Καθαρισμός των εργαλείων κήπου

κλαδευτήρια

Φροντίζοντας σωστά τα εργαλεία του κήπου, μπορείτε να τα κρατήσετε λειτουργικά για πολύ καιρό. Ταυτόχρονα, και τα φυτά σας θα επωφεληθούν από τα εργαλεία κήπου που έχουν συντηρηθεί σωστά, καθώς έτσι θα μειωθεί ο κίνδυνος φθοράς των φυτών σας. Μετά τη χρήση τους, βουρτσίστε τα για να απομακρύνετε τυχόν σκόνες και βρωμιές, ενώ στη συνέχεια περάστε με ένα πανί λίγο λάδι πάνω στα μεταλλικά σημεία τους. Επιπλέον, καλό θα ήταν δύο φορές το χρόνο να λιπαίνετε τις ξύλινες λαβές τους με λινέλαιο, ώστε να συντηρηθούν και να διατηρήσει τη λάμψη του το ξύλο. Μετά τον καθαρισμό, στεγνώνετε πάντα καλά τα εργαλεία σας, ώστε να αποφύγετε το κίνδυνο δημιουργίας σκουριάς. Αν δείτε ενδείξεις σκουριάς με το πέρασμα του χρόνου, μπορείτε να τις αφαιρέσετε με ένα αντισκωριακό προϊόν, όπως είναι το spray WD-40 Multiple Use. Το spray αυτό είναι γνωστό για τις 2000 χρήσεις του και είναι κατάλληλο για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των εργαλείων κήπου. Κάνει επίσης, εξαιρετική δουλειά στην αφαίρεση της σκουριάς και της δύσκολης βρωμιάς που έχει συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου, κάνοντας έτσι τα εργαλεία σας να φαίνονται σαν καινούρια. Για τα κλαδευτήρια συγκεκριμένα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα καθαρίζετε σχολαστικά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν βακτήρια ή ασθένειες από φυτό σε φυτό, σε περίπτωση που έχει κάποια αρρώστια το φυτό σας. Πώς να το κάνετε; Αφαιρέστε το ρετσίνι και τους χυμούς μετά από κάθε κλάδεμα με λίγο υγρό σαπούνι ή βενζίνη. Στη συνέχεια, περάστε λίγο λάδι με ένα πανί τα μεταλλικά στοιχεία και ψεκάστε τα κινούμενα μέρη και τις ενώσεις με αντισκωριακό σπρέι, εάν χρειάζεται.

2. Διατήρηση των εργαλείων κήπου

κλαδευτήρι

Για να μπορέσετε να κάνετε τη δουλεία σας εύκολα και με ασφάλεια, σημαντικό είναι τα εργαλεία σας να παραμένουν κοφτερά. Τα μαχαίρια και τα τσεκούρια σας μπορείτε να τα ακονίσετε με ένα ακονιστήρι για να είναι πιο αποτελεσματικά στις εργασίες που κάνετε. Επιπλέον, για να διατηρήσετε τα πριόνια σας κοφτερά, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη λάμα τους με μία καινούρια. Τέλος, μπορείτε να παρατείνετε τη ζωή στα κλαδευτήρια σας με ένα σετ ακονίσματος και συντήρησης της Fiskars.

3. Η σωστή αποθήκευση των εργαλείων κήπου

 

φτυάρια κήπος

Μετά τον καθαρισμό και τη συντήρηση των εργαλείων κήπου, πολύ σημαντική είναι και η αποθήκευσή τους. Φροντίστε να τα αποθηκεύετε σε χώρο που δεν έχει υγρασία, και να είναι πάντα στεγνά, ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα να σκουριάσουν. Πολλά εργαλεία κήπου χειρός της Fiskars είναι εξοπλισμένα με ειδικά συστήματα αποθήκευσης που στερεώνονται στον τοίχο ή αναδιπλώνονται, όπως είναι τα πριόνια της Fiskars. Έτσι, με τα εργονομικά αυτά εργαλεία όχι μόνο θα εξοικονομήσετε χώρο, αλλά θα εξασφαλίσετε την ασφάλειά σας. Extra tip: Φροντίστε να μη βάζετε τα εργαλεία σας πολύ κοντά το ένα στο άλλο.