φροντίδα κήπου

4 Tips για να φροντίσετε σωστά τα φυτά σας

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να ασχοληθείτε με τα φυτά και τον κήπο σας. Τα κρύα και οι βροχές μπορεί να μας έχουν αφήσει, αλλά τα ξερά κλαδιά και τα φύλλα παραμένουν. Τι χρειάζεται να κάνουμε για να έχουμε όμορφα και περιποιημένα φυτά; Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε όλα τα tips και να δείτε πώς μπορείτε μόνοι σας να διαμορφώσετε αρμονικά το μπαλκόνι και τον κήπο σας.

Φροντίδα φυτών τις ανοιξιάτικες μέρες

  1. Καθαρισμός φυτών και κήπου

περιποίηση κήπου

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μαζεύτηκαν στον κήπο ή τη βεράντα σας διάφορες ακαθαρσίες, ξερά φύλλα και σπασμένα κλαδιά. Σίγουρα το πρώτο βήμα για να ανανεώσετε τα φυτά σας είναι ο καθαρισμός του χώρου. Αρχικά προμηθευτείτε γάντια κήπου που όχι μόνο θα προστατέψουν τα χέρια σας από τους μικροτραυματισμούς, αλλά και θα προσφέρουν στιβαρό κράτημα των εργαλείων, λόγω του αντιολισθητικού υλικού που είναι κατασκευασμένα. Μία τσουγκράνα ή ένα σκαλιστήρι θα σας βοηθήσουν να βγάλετε από τη ρίζα όλα τα «άγρια» φυτά, και να τα μαζέψετε αποτελεσματικά. Οι ειδικοί της Fiskars σας προτείνουν να επιλέξετε την τσουγκράνα συλλογής QuikFit, που μαζεύει όλα τα φύλλα αποτελεσματικά, χάρη στα δόντια της από χάλυβα. Η QuikFit κεφαλή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλα τα κοντάρια, όπως το τηλεσκοπικό κοντάρι QuikFit™ L. Extra bonus, το κοντάρι αυτό είναι κατάλληλο για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες! Έτσι, θα διασφαλίσετε μία πεντακάθαρη και οργανωμένη αυλή εύκολα και γρήγορα.

  1. Ώρα για κλάδεμα

κλάδεμα κήπου

Το κλάδεμα όχι μόνο θα «φρεσκάρει» το σχήμα των φυτών σας, αλλά και θα τους προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί ο αερισμός των φυτών και θα αφαιρεθούν κιτρινισμένα φύλλα και σπασμένα κλαδιά. Τα κατάλληλα εργαλεία για το κλάδεμα των φυτών και των δέντρων μας, θα διευκολύνουν τη διαδικασία χάρη στα υψηλής ποιότητας υλικά που διαθέτουν, αλλά και του εργονομικού σχεδιασμού τους. Η Fiskars εξειδικεύεται στο χώρο της κηπουρικής με προϊόντα μεγάλης ακριβείας, που ελαχιστοποιούν τη δύναμη που ασκεί το άτομο στο εργαλείο, για μικρότερη καταπόνηση των μυών, όπως επίσης, σέβονται τα φυτά και δεν τα τραυματίζουν. Μέσα από τη μεγάλη γκάμα που διαθέτει η Fiskars, μπορείτε να προμηθευτείτε το κλαδευτήρι που ταιριάζεις στις ανάγκες της βεράντας ή του κήπου σας.

  1. Έτοιμοι για τη μεταφύτευση

μεταφύτευση

Όσον αφορά στα φυτά εσωτερικού χώρου, εάν παρατηρήσετε ότι έχουν αναπτυχθεί αρκετά και δεν «χωράνε» στη γλάστρα τους, τότε μήπως έχει έρθει η ώρα για μεταφύτευση; Κατάλληλες εποχές για τη μεταφύτευση είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, και αυτό που αρχικά θα πρέπει να προμηθευτείτε για να ξεκινήσετε τη διαδικασία αυτή είναι χώμα ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου. Στη συνέχεια, προμηθευτείτε μεγαλύτερες γλάστρες από αυτές που βρίσκονταν τα φυτά σας, είτε πλαστικές, είτε πήλινες, αναλόγως με το πώς έχετε διαμορφώσει τον χώρο σας, και τοποθετήστε τα εκεί. Επιπλέον, διαλέξτε γλάστρες με τρύπες στη βάση για να φεύγει εύκολα το περίσσιο νερό, μαζί με το αντίστοιχο πιατάκι, ώστε να μη στάζουν νερά κατά το πότισμα.

  1. Μην ξεχάσετε το πότισμα

πότισμα

Αναλόγως του είδους των φυτών σας, αλλά και των θερμοκρασιών που επικρατούν, προγραμματίστε το πότισμά τους. Προσέξτε: Μην το παρακάνετε, γιατί το παραπάνω πότισμα από όσο χρειάζεται το φυτό, μπορεί να το καταστρέψει. Επιπλέον, προτιμήστε να ποτίζετε είτε μετά τη δύση του ήλιου, είτε αρκετά νωρίς το πρωί, που δεν έχει ακόμα ήλιο. Τις ώρες που επικρατεί ζέστη και έντονη ηλιοφάνεια, χάνεται μία σημαντική ποσότητα νερού, μιας και εξατμίζεται. Για πιο εύκολο προγραμματισμό και για να μην χρειάζεται να χαλάτε το πρόγραμμά σας για να καταφέρετε να ποτίσετε τις ώρες που ο ήλιος δεν είναι δυνατός, ο προγραμματιστής ποτίσματος CF της Fiskars θα λύσει τα χέρια σας! Τι κάνει; Ενεργοποιεί και απενεργοποιεί αυτόματα το πότισμα των φυτών την ώρα και τη διάρκεια που έχετε ορίσει, συμβάλλοντας έτσι και στην εξοικονόμηση του νερού. Η χρήση του θα σας φανεί πολύ απλή, καθώς συνδέεται εύκολα με τη βρύση και διαθέτει ευανάγνωστη οθόνη LCD για να μπορεί να ρυθμιστεί από όλες τις ηλικίες.